Vergeving

Home/Vergeving
images-1

Wat is vergeving?

Vergeving is een term waar veel mensen een associatie mee hebben, waarbij de belangrijkste misvatting is: ‘vergeving doe je voor iemand anders. Nu moet ik iets doen wat tegen mijn natuur ingaat: Ik moet hem of haar vergeven terwijl ze mij iets hebben aangedaan’. Vergeving doe je enkel en alleen voor jezelf.

Vergeven gaat niet over de ander maar over jou

Een vergevingsproces kun je vergelijken met een innerlijke schoonmaak, dit innerlijke proces van vergeving gaat over het loslaten van verwachtingen en daarvoor in de plaats ontvangen we innerlijke vrede en rust.

Je stopt ermee nog langer van de ander te verlangen en te verwachten dat die jou gelukkig gaat maken. Met dit besluit neem je verantwoordelijkheid voor je eigen leven en ervaringen en begint het proces van (h)erkennen en loslaten.

Vergeving richt zich naar binnen want daar bevinden zich onze veroordeling, wrok, woede, verdriet etc. En alleen daar kan vergeving plaatsvinden en kunnen we ons bevrijden van onze pijn en verwachtingen.

Vergeving is de verwachting loslaten dat een ander jou gelukkig gaat maken.

Het loslaten van verwachtingen leidt naar innerlijke vrede die op haar beurt meer vreugde, gezondheid en vitaliteit geeft.

Deze methode is ontwikkeld door Willem Glaudemans. Hij heeft meerdere boeken over het onderwerp geschreven en uitgebracht. Zie voor meer informatie bij inspiratie.

Naast de voering in mijn praktijk geef ik ook workshops samen met Annelies de Wilde van Praktijk de Aarde over het onderwerp vergeven. Kijk voor meer informatie bij activiteiten