Chi Neng les 2 – 29 augustus 2013

Home/Artikelen/Chi Neng les 2 – 29 augustus 2013

In het NU

Wat brengt de Qistaat eigenlijk? Het zorgt ervoor dat je het NU helemaal ervaart, dat je aanwezig bent in wat er NU is. Dan ben je in verbinding met jezelf en de natuur.

Wat maakt het zo moeilijk om in het nu te blijven? We hebben het er al eerder over gehad; onze gedachten zijn als apen, ze vliegen alle kanten op en halen ons uit het nu.

We trainen bij Chi Neng Qigong, naast ons fysieke lichaam, ook onze geest. We gaan met de oefeningen mee naar buiten, tot ver voorbij de horizon en weer terug naar ons lichaam diep van binnen. De ademhaling van het universum, we verbinden ons met de natuur (ver weg) en de dingen om ons heen en weer terug naar binnen, ons fysieke lichaam, diep naar binnen.

Op deze manier trainen we onze geest ons te focussen en laten we de gedachten los, we komen in het nu.

Vanuit deze staat van Zijn, de Qistaat, zijn we meer waarnemer van wat om ons heen gebeurt dan deelnemer (in onze patronen). Je reageert meer vanuit een keuze dan vanuit een reflex (pijn) uit je verleden.

De vijf waarden van Chi Neng Qigong zijn vijf menselijke eigenschappen waarover we van nature allemaal beschikken. In ons dagelijks leven komen ze tot uitdrukking op een manier die bij ons past. We kunnen deze waarden ontwikkelen en laten groeien. Op deze manier oefen je Chi Neng Qigong in je dagelijks leven.

Deze waarden zijn gekoppeld aan de organen van ons fysieke lichaam, de energievoorziening. De waarden zijn:

Compassie – lever

Respect – hart

Eerlijkheid – milt

Moed – longen

Discipline – nieren

Compassie

is een milde vriendelijkheid voor jezelf en voor alles wat om je heen leeft. Compassie draagt bij aan de kwaliteit van je eigen leven en aan dat van anderen. Het maakt dat je in contact bent met de ander vanuit die vriendelijkheid.

Vanuit energetisch perspectief zorgt compassie dat de qi van de lever goed doorstroomt en vanuit het spiritueel perspectief brengt het je ziel naar een hoger niveau.

Respect

is het besef dat alles één is en dat alles bestaansrecht heeft, ook de minder leuke dingen. We zijn met elkaar verbonden in alles wat we doen. Vanuit energetisch niveau zorgt respect ervoor dat je qi van hart goed doorstroomt en vanuit het spiritueel perspectief versterkt het de bewuste verbinding met de wereld om je heen.

Eerlijkheid

gaat over persoonlijke integriteit. Het beoefenen van eerlijkheid komt neer op zelfkennis en vertrouwen in jezelf. Het betekent dat je trouw blijft aan je verlangens en intuïtie. Vanuit energetisch perspectief zorgt eerlijkheid dat de qi van de milt goed doorstroomt en vanuit spiritueel perspectief voor integriteit.

Moed

is de bereidwilligheid om de confrontatie met intimidatie, onzekerheid en angst aan te gaan. Je maakt jezelf niet kleiner (of groter) dan je bent. Je hebt durf om vanuit je passie te leven en je eigen weg te volgen. Of je mening te verkondigen in een groep ondanks dat de groep die niet deelt bijvoorbeeld. De moed die hier bedoeld wordt zorgt ervoor dat je uitstijgt boven je eigenbelang en je inzet voor ieders belang. Dat is het volgen van je hart, als je die volgt is dat altijd in ieders belang.

Vanuit energetisch perspectief zorgt moed ervoor dat je qi van de longen goed doorstroomt en vanuit spiritueel perspectief met je lef om vanuit je persoonlijke passie te leven.

Discipline

gaat over standvastig doen wat nodig is om een hoger doel te bereiken. Je hebt toewijding om wat je wilt bereiken te doen. Discipline is het begin van elke verandering! Als de motivatie sterk genoeg is omdat het resultaat je veel gaat brengen is het doorzetten gemakkelijker.

Vanuit energetisch perspectief zorgt discipline ervoor dat de qi van de nieren goed doorstroomt en vanuit spiritueel perspectief is ze verbonden met je wilskracht.

“Als de overtuiging echt van binnenuit komt, is doorzetten veel makkelijker dan je denkt.”

Deze teksten zijn geïnspireerd op het boek van Patricia van Walstijn, Qigong lifestyle.